Internationale Vrouwendag женский день
Thema 8-3-2022 solidariteit
Op dit moment ligt de solidariteit voor mij vooral bij de vrouwen en moeders van Oekraine en Rusland, zij maken op dit moment werkelijk het allerergste mee wat een moeder mee kan maken, hun mannelijke en soms ook vrouwelijke kinderen komen terecht in een oorlog waar niemand echt iets van snapt, na de tweede wereldoorlog riepen we met zijn allen dit nooit weer.
Toch is er nu op ons continent een oorlog aan de gang die weer vele slachtoffers eist, ik weet niet of alle vrouwen dit zo zien maar voor mij geldt dat vechten nooit iets goeds oplevert, alleen maar verliezen aan beide kanten.
Er zijn vele dagen die extra aandacht vragen in de wereld. De kracht van vrouwen is vaak groter dan zijzelf geloven. Stap over je schaduw heen en laat weten hoe je erover denkt als je weer eens het idee of gevoel hebt niet gehoord of serieus genomen te worden.
Een stukje over de geschiedenis van Internationale Vrouwendag gevonden op wikipedia.
Op 8 maart 1908 vond in New York de een grote staking van vrouwen plaats. Naar schatting 15.000 textielarbeidsters marcheerden die dag door de Lower East Side naar Union Square. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is onder meer beroemd geworden door de poëtisch verwoorde eis voor: "Brood en Rozen".

In 1910 deed de Duitse Clara Zetkin (1857-1933) tijdens de Internationale Vrouwenconfentie, een conferentie voor socialistische vrouwen, in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag.
Deze datum werd echter niet overal aangehouden.
In Nederland werd de eerste Vrouwendag gevierd op 12 maart 1912.
In 1917 brak op 8 maart opnieuw een staking uit vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, nu in het Russische Sint -Petersburg. Mede als gevolg hiervan verkoos het Internationale Vrouwensecretariaat in 1921, 8 maart definitief tot datum van de Internationale Vrouwendag.
In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd - in 1912 voor het eerst in Nederland, 110 jaar geleden dus, en er is veel veranderd in die jaren maar nog steeds is er geen gelijkheid in de meeste landen.
In theorie hebben vrouwen en mannen in de meeste andere landen van de wereld gelijke rechten en plichten, maar in de praktijk blijkt dit vaak anders te zijn.
Vrouwen vormen nog steeds een kwetsbare groep op allerlei terreinen.
Het begint al op jonge leeftijd: vaak mogen jongens wel naar school en meisjes niet.
Dit zet zich later door op de arbeidsmarkt en in de privé-sfeer: vrouwen hebben minder
goed betaalde banen dan mannen en blijven vaker thuis om voor het huishouden en de kinderen te zorgen.
In een groot aantal landen heeft een vrouw minder invloed dan haar man, zowel in het openbaar als binnenshuis.

Solidariteit met de Oekrainse en Russische vrouwen en moeders die op dit moment hun land ontvluchten met jonge kinderen of oude ouders vedreven door een oorlog die er nooit had moeten zijn, wat is er gebeurd met dit nooit weer. De overige landen in de wereld kijken toe en beroepen zich op regels die niets te maken hebben met solidariteit of empathie voor de burger, niet daar waar de oorlog woedt en ook niet daar waar de oorlog niet daadwerkelijk woedt maar de gevolgen wel gedragen worden door de burgers met de kleinste beurs, want daarvan zijn er meer.